200 kişinin ölümüne yol açan ve bir ülkenin yolsuzluğunu ortaya çıkaran büyük kaya trajedisi Croman'ın izi: “Katliamdı”

NecromanceR

New member
Güncellendi 29 Aralık 2024 Pazar –
21:24

Rock ve Buenos Aires şehri, 20. yüzyılın sonunda Arjantin müziğinin tapınağı olan Croman Cumhuriyeti'nde meydana gelen tarihin en büyük trajedisinden 20 yıl sonra yas tutmaya devam ediyor. Orada, 30 Aralık 2004 gecesi, Callejeros grubu planlanan üç konserinin sonuncusunu sahneye çıkardı. İlk şarkısının akorları duyulduğunda, BelirginGösteriden çıkan bir işaret fişeği çatıda bulunan bir tenteye çarptı. Her şey yanmaya başladı. Saat gece on bire on kalayı gösteriyordu.

Elektrik kesintisi ve insan yığılması tahliyeyi felakete çevirdi. Acil çıkış dışarıdan asma kilitle kapatıldı. Croman, karbon monoksit ve hidrosiyanik asitten oluşan bir fare kapanı haline geldi. Kaos ve daha fazla kaos.

Kurbanların resmi sayısını belirlemek birkaç gün sürdü: 194 ölü ve 1.432 yaralı.

Özellikle Ojos Locos'u görmeye giden arkadaşlarımızı kaybettik ve akrabalar arasında Pjaro'nun gitarist olan babasının da bulunduğunu söylüyor. Martin MartinesO kader gecesinde Callejeros'un açılışını yapan grubun şarkıcısı, Arjantin gazetesine verdiği bir röportajda Ulus. Beni oradan kimin çıkardığını hatırlamıyorum. Gitaristin babası, doktor olan beni ve aynı zamanda doktor olan ve kız arkadaşım olan arkadaşımı buldu. Herkes oradaydı ve ben yoktum, beni aramaya çıktılar. Hastaneler Irak'tı, bombalama olmuş gibiydi.

O saatler o kadar üzücüydü ki hayatta kalanların çoğu yıllarca psikiyatrik tedaviye ve antidepresanlara ihtiyaç duydu. IV. Dünya Travma Sonrası Stres Kongresi'nde sunulan bir çalışma, çoğunluğunun bu tür travmanın ciddi semptomlarını sergilediğini ortaya çıkardı. Taşikardi ve kusmadan uyku bozukluklarına kadar. Acı onları terk etmedi.

2005 ile 2007 arasında Kurtarılan 3 genç intihar etti 24 yaşına girmeden önce.

“Hastaneler Irak'tı, sanki bombalanmış gibiydi”
Olay, Arjantin'in duygusal hafızasına yalnızca kurbanların sayısıyla değil, aynı zamanda kurbanların sayısıyla da damgasını vurdu. sorumsuzluk ve yolsuzluk soruşturma ve yargı süreçlerinde yavaş yavaş ortaya çıktıklarını gösterdi.

Konser için 3.500 bilet satıldığı ve mekanın resmi kapasitesi binin biraz üzerindeyken bin kişinin içeriye gizlice girdiği öğrenildi. Yani gerçek kapasite resmi olanın dört katıyla çarpıldı.

O gece hayatta kalan 14 yaşındaki Gonzalo Zamudio, trajedi terimini kullanmayı reddediyor. Bir trajedinin kaçınılması mümkün olmayan bir şey olduğu varsayılır ve Croman'dan kaçınılabilirdiEfe'ye açıklıyor. Yetersiz yetkilendirilmişti, planlar düzensizdi, yetkinin süresi dolmuştu, ödeme yapmışlardı rüşvet (rüşvet). Bana öyle geliyor ki trajedi, katliam denilecek kadar büyük bir dizi usulsüzlük var.

Uzun bir adli yolculuğun ardından neredeyse yirmi kişi hapse girdi. Mahkum edilenler arasında gece kulübünün yöneticisi Omar Chabn; tesisin sahibi Rafael Levy; polis, İtfaiye Müdürlüğü personeli ve belediye yetkilileri. Tıpkı onun gibiCallejeros'un üyeleri ve temsilcisi.

Politikacılar çok kötü çıktı, işten çıkarmalar ve istifalar oldu ve yaşananlar gece kulüpleri ve konser salonlarındaki güvenlik mevzuatının yeniden düzenlenmesini gerektirdi. Bir keşfedildi yasadışı izin planı Bazı itfaiyecilerin ve yetkililerin rüşvetle suçlandığı. Burası, kurbanların pek çok yakınının sorumlu olduğunu düşündüğü belediye başkanının siyasi mezarıydı.

Halkın haykırışı Casa Rosada'ya bile ulaştı; o zamanki Arjantin başkanı, Nstor Kirchner ve eşi Cristina FernndezHatta yakınlarını teselli etmek için olay yerine gelmeyi bile reddetmeleri büyük eleştiri aldı.

Bugün Croman Cumhuriyeti Arjantin halkına hâlâ acı yayıyor.