JK Rowling ilk trans hakeme saldırdı: “O beyaz, heteroseksüel, orta yaşlı bir adam”

NecromanceR

New member
Güncellenmiş 13 Mayıs 2024 Pazartesi –
17:36


JK Rowlingedebiyat destanının yaratıcısı Harry Potter'ınilk trans hakemle ilgili yaptığı yorumlar nedeniyle internette eleştirildi, Lucy Clarkolarak tanımladığım “beyaz, heteroseksüel, orta yaşlı bir adam”.

İngiliz tabloid gazetesinde yer alan bir habere yanıt olarak Günlük posta 11 Mayıs'ta şu başlıkla: “JK RowlingTrans bir futbol antrenörünü 'beyaz, heteroseksüel, orta yaşlı bir adamla' karşılaştırarak onunla dalga geçmesi zalimce olarak nitelendirilen yazar, X hesabında onu biriyle karşılaştırmadığını, bunun yerine şöyle yorumladı: ” o tek.”

“Bir erkeğe erkek demek, zorbalık ne de daha zayıf biriyle uğraş. Daha sonraki bir yayında şunu ekledi: “Transformist heteroseksüel erkekler şu anda var olan en şımartılmış demografik gruplardan biri ve kadınların bizi karikatürize eden kimseyi alkışlama zorunluluğu yok.”

Bu sözler üzerine yazar, kullanıcılardan olumsuz tepkiler aldı; kullanıcılardan bazıları Rowling'in edebiyat destanının hayranları için temsil ettiği “hayal kırıklığını” paylaşmak istedi. Harry Potter'ın ya da “gerilemesinden” duyulan üzüntü. Başka bir X kullanıcısı, “İnsanlara istedikleri şekilde hitap edin. Bu, minimum düzeyde görgü kurallarıdır” diyor.

Rowling'in açıklamalarının ardından, Lucy Clarkşu anda teknik direktör Sutton Birleşik kadınsı, kendisine yönelik “bir gün daha nefretle dolu transfobiye” rağmen elinden gelenin en iyisini yaptığına dair güvence verdi. “Her gün etrafımda güzel ailemle uyanıyorum. Her gün gülüyorum ve sabırsızlıkla beklemek için nedenlerim var. Hayatta kim kazanıyor, mutlu olan ve gülen mi yoksa nefret saçanlar mı?” dedi.

Clark, 2019'da dünyanın ilk açıkça trans hakemiGuinness rekorları tarafından bu şekilde tanındı. Bir röportajında futbol dünyasına ait olmanın geçiş sürecini geciktirdiğini ancak sonunda trans kadın olduğunu kamuoyuna açıklamaya karar verdiğinde “muazzam bir rahatlama” hissettiğini belirtti.

Bir ay önce İngiliz yazar, nefreti kışkırtmanın cezasını ırk, etnik köken ve milliyetin ötesinde genişleten ve diğerlerinin yanı sıra trans kimliği nedeniyle nefreti de ekleyen yeni bir İskoç yasasının yol açtığı tartışmanın aktif bir parçasıydı.

Bu yasayla ilgili olarak Rowling, bunun fırsatçılar tarafından istismar edilebileceğini ve kadın haklarını baltalayabileceğini düşündü ve bu argümana birçok trans kadını erkek olarak tanımlayan yorumlar ekledi.