Julin Casanova: “Franco'nun gölgesi çok uzun, bu kadar uzun sürmemeliydi”

NecromanceR

New member
Güncellenmiş Mircoles, 19 Şubat 2025 –
16:49

Julin Casanova (Valdealgorfa, Teruel, 1956), 20. yüzyıl İspanyolca'nın en büyük uzmanlarından biri olan Zaragoza Üniversitesi'nde çağdaş tarih profesörü yayınlıyor Frank (Crtica), 400 sayfalık bir biyografi,Emeklilikten bir yıl önce kariyerinin cin.

İle çakışan bu kitapla Diktatörün ölümünün 50. yıldönümü -Hükümet tarafından yüz eylemden oluşan bir döngü yoluyla terfi ettirilen ve Casanova'nın bilimsel komitesinin bir üyesi olarak katıldığı-Franco'ya hiç yaklaşmayan tarihçi açık “insanlar, özellikle genç” Quin “tarihi figürdü Dört DCARS için devletin bir omnmode gücü ve her şeyden önce İspanya'nın son geçmişinde anlamı.

Bu, kapsamlı bir kronoloji, yorumlanan bir bibliyografya ve RGIM'in ana kilometre taşlarının fotoğrafik bir lbumu ile tamamlanan 30 kısa bölüme ayrılmış kitabın yapısını açıklayacak. “Zorluk biyografinizi kullanmaktır [la de Franco] Bu tarihsel süreçler hakkındaki anlayışımızı genişletmek, devrim, diktatörlük ve dışlama ve imha politikası.

Franco birçok yazar tarafından biyografiye tabi tutuldu ve düzgün bir şekilde. İşiniz ne katkıda bulunuyor?
Birçok biyografi yazıldığında, 20. yüzyıl İspanyolca'ya adanmış 40 yıl sonra araştırdığımdan daha fazla yapılan her şeyin gerekçesine sahip olmanın avantajı vardır. Ah benim kitaplarım. İletken bir iplik alıyorum: Quin Health Franco hayatı boyunca, Faşistlerden Gerald Ford'a, Mayıs 1975'te ölürken. Ortada Trujillo ve Salazar gibi üç ABD başkan ve diktatör var. Ve Pern'den kaçının. Franco, Roosevelt veya Churchill ve Avrupa'nın merkezinden ve doğusunda ultra uluslu ordu bir arada var. Uluslararası kısım bu şekilde ele alınmamıştı. Tüm bunları entegre etmeye çalıştım. Ah, diğer tarihçilerin ne okudukları hakkında belirli bir yenilik var. Biyografinin ortodoks bir kısmı var, bu da karakterin karakterini beşikten mezara çekecek. Ama bu enine sorunlardan biri. Tüm bölümler bunu gösteren bir cümle ile yönlendirilir. Franco, orta sınıf bir ailede doğdu ve Faran olarak sona erdi. Sonunda ortaya çıkan tek yirminci yüzyıl diktatörüdür. Cados vadisindeki mezar, Cadver'ın maruz kalması, üç günlük cenaze törenleri … ölürken her şey çok kontrol edilmelidir.
Bu durumun ne ölçüde koşulları, o onurla gömülme, geçiş? Ve her şeyden önce, Franco'nun demokraside vizyonunu hangi ölçüde etkiledi?
Zafer kemeri ve Madrid'in iç savaştan Livi'nin tüm büyük sembolleri için fretro'yu taşıdılar. Ah, zaferinin anısıdır. Bu işaret ediyor. Bir hastanede basit ölüm değil. Sahip olduğu mezar, Franco'nun gölgesinin çok uzaması, değişecek birçok insanın olduğu, ancak onu seven ve bugün ibadet etmeye devam eden bir başkasının olduğu anlamına geliyor. Kanıt, 2019 yılına kadar kimsenin onunla ne yapacağını bilmiyor. Çok fazla gürültü ve tartışma vardı, ancak geçmişle ne yapacağına dair ilginç fikirler yoktu. Ölüm imajı, alçakgönüllü bir beşikte doğduğuna dair doğru olan bir kişidir, çok yakında etkileyici bir güç kazanır. Ayrıca, neden bir savaş kazandığını ve askeri dünyadan geldiğini açıklamak zorunda olmayan bir güç. İlk yapması gereken Hitler'e giren tarihçi, kimsenin nasıl olmayan bir kişinin nasıl anlaşılacağı Holiganbir ordunun onbaşı, kıtanın güçlü ülkesindeki askeri aristokrasiyi kontrol ediyor. Franco bir durum değil. L, basitçe, hikaye işaret ediyor. Bu yüzden adımlarının, sanki bir Tanrı'nın elçisimiş gibi Providence tarafından yönlendirildiğini söyler. Sonunda, Franco'nun hikayesi Espaa'nın hikayesidir ve Franco'nun tarihi Avrupa'nın tarihidir. İnsanlara biyografilerin kimsenin yazdığı senaryoları olmadığını, oyunculuk yazıldığını söylemeye çalıştım. Hikaye eylem.

Francisco Franco, Coll del Morro, eşlik ediyor

General Dvila ve genel personeli (1938) eşliğinde Coll del Morro'daki Francisco Franco.EFE

Bu uzun gölge, bugün Franco'yu temsil eden ve temsil eden belirli bir vizyonu kabul etmeyi önleyen gölge mi?
Bu önemli bir soru. Uzun gölge bu kadar uzun sürmemeliydi. Diktatörlüklere maruz kalan geçişlerin geri kalanında, ancak bir noktada kamu yönetimi bu konuyu ele alıyor ve zaten tahmin ediyor. İspanya'da, politika dışında temel bir anlaşma olmadığı inanılmaz olan oluklarda ortadan kaybolan meselesi dışında, ele alındığı zaman bir zaman geldi. Ancak, son yıllarda tüm bunları yeniden doğdu. Şimdi daha fazla gürültü, daha fazla jaleo, daha fazla ısı var. Tarihçilik, ürettiği ısı nedeniyle değil, anlamları nedeniyle değerlidir. Ve yıllar önce Franco tarihinde ışığın daha fazla ısı var.
Diktatörlüğün ultra -doğru yükselişi ile banyalizasyonunu ifade eder mi?
S. Bu tarihsel dönemin tedavisi ısıya değil, ışığa ihtiyaç duyar. Ve çok sıcak var. Zaten bu konuda yanıyoruz. Bu olduğunda, bunun nedeni Franco ele alındığında birçok insanın rahatsız olmasıdır. Değilse, kayıtsızlık olacak. Yine Franco diyen insanlar? Talihsiz hissettiriyor. Bu “tekrar” demek: Bakalım bu adam bana zaten kimin geldiğini söylüyor. Ve Trump'ın dediği gibi, şimdi gençleri aşılayacağını görmek için. Bu endişe verici.
Franco's Bito'nun 50. yıldönümünü anmak neden ilgili?
Bu anma töreninde üç mbeitos var. Geçmişin anılarına ve kamu yönetimine ek olarak tarih yazarıdır, ancak ciddi bir tarihçi, gecenin biyografisini ellinci yıldönümünde çıkarmak için sabah için hazırlamaz. Geçmişin özgür ve çoğul vizyonunu rahatsız eden insanlar var. Şimdi 1992'de Franco'nun biyografisini yapan Preston'a, onu görüş veren herkesin yanına yerleştiriyorlar. Üniversitelerde dünyayı dolaştım ve 50.000 filtre harcadım, ancak şimdi sokaktan geçen herkes size Rdenes veren Pedro Snchez olduğunu söylüyor. Biraz saygı. Her durumda, bu kadar önemli olan bir kişinin 50. yıldönümü herhangi bir soruna neden olmamalıdır. Okullarda neredeyse yirminci yüzyılda çalışmayan bir nesile aitsiniz. İç Savaş'a ulaşıldığında kurs sona erdi. Üretilen tartışmalar en gelişmiş Demokratik toplumlarda mevcut olmayacaktır. Franco yerine Isabel La Catlica ise aynı olacak mı? Franco hala ah ve çok insanın nefes almasına izin vermiyor. Ve bariz siyasi çağrışımlar var. Demokrasinin geçişinde ve başlangıcında meydana geldiği gibi, hakkın iktidarda çok fazla ailesi olmaya başladı.
Franco 33 yaşına ulaştı, Frica'daydı, Alfonso XIII'in en sevdiği ordulardan biriydi ve Primo de Rivera onu Zaragoza Askeri Akademisi'nin direktörlüğünü yaptı. Bu deneyim yaşar mı?
Bütün bunlar, s. Ama merak ediyor, kimse 1936 darbesinden önce bir biyografi adadı. M için Franco'nun temel değişimi, ruhunun iki mahsulünü ateşlediğimde meydana geldi. [su mujer, Carmen Polo, y su hija] Ve 36 Eylül ortasında geri dönüyorlar. L zaten bir sarayda, Cceres'de ve birçok şey zaten oldu. Darbenin direktörü olmayan ve en iyisi olup olmadığı bilinmeyen bir Rab, 1 Ekim'de Caudillo'ya yükseltilmiş görünür. Ve üç yıl sonra bir savaş kazandı. Birçok İspanyolca'nın hayatını değiştirdim, aynı zamanda l. Zaten meshedilmiştim, zaten pallio altında yürüyordum, haçlı seferi yapmak için sarayda zaten yaşıyordum. On yüzyıl Hıristiyanlık, yeni başlayan bir orduya teslim.
Neden faşizmin yenilgisinden kurtuldum?
Mand 47.000 kişiye rağmen II. Dünya Savaşı'na katılmamıştı. Birçoğu öldü. Avrupa'nın merkezinde veya doğusunda bulunmamıştı. Aksi takdirde istila edilirdi. Bu iki stratejik koordinat olmasaydı, Franco 1945'te ortadan kalkmış olacak. Eğer bu olsaydı, bugün figürü etrafında daha az tartışma olacak ve herkes onun bir faşist olduğunu kabul ediyor.
1950'lerle ve gelişimciliğin sonraki aşamasıyla çok fazla ilgisi vardır. Kitabında “o yıllardaki ekonomik ilerlemenin muhteşem olduğunu” itiraf ediyor. İspanyol açlığı, zorluk ve kıtlığı yere, arabaya ve TV'ye geçirdi. Ah'den modernleşmiş Franco fikri ortaya çıkıyor mu?
Her yerde tipik olarak doluyuz, ancak Tecthes ve Opus dei tarafından inanılmaz bir gelişme ve modernizasyon vardı. Protestan yönetiminde bir reform yaptılar. S, ama bunun demokrasinin premudi olduğu söylenemez. Tüm bu atlama kontrol, yolsuzluk ve ayrıcalık mekanizmaları ile yapılır. Ah, Matesa davası veya belediyelerde belgelenen tüm spekülasyon bölümleridir.