Margaret Atwood: “Birçok Amerikalı, Kamala ile statülerini ve kimlik güçlerini kaybetmekten korkuyordu”

NecromanceR

New member
Margaret Atwood'un hâlâ Jet lag Zoom'a bağlanmayı başardığında. Bugün satışa sunulan İspanya ve Latin Amerika'dan 50 gazetecinin önünde parlak bir gülümsemeyle “Kusura bakmayın, Avrupa'dan yeni geldim ve saatim gecikti” diye özür diliyor. Ormanda kayboldum (Salamandra), son öykü koleksiyonunun çevirisi. Ancak bu, otobiyografik imaları nedeniyle özeldir. “Hiç görüşmedim George Orwell, Bir salyangozu bile insana dönüştürmedim ve annem cadı gibi davranmıyor,” diye nitelendiriyor Atwood gülerek.

Ancak öykülerine dalmadan önce ve 19. yüzyıldan günümüze edebi ütopyalar ve distopyaların tarihi üzerine bir düşüncenin ana hatlarını çizdikten sonra Atwood, şu konularda fikir veriyor: Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçimlerin sonuçları: “Bir tür Hitler diktatörlüğüne mi sahip olacağız? Bundan şüpheliyim ama bu Trump'ın söylediği her şeye inanıp inanmayacağımıza bağlı, çünkü o çok yalan söylüyor… Ordunun komutanını idam edeceğini söylüyor, toplama kampları kuracağını ve bu kamplara demokratları ve göçmenleri yerleştireceğini…”. Gülümseyerek başını sallıyor.

Yazarı Damızlık Kızın Hikayesi Amerika Birleşik Devletleri hakkında şimdiye kadar hayal edilen en büyük distopyalardan biri (ama yine de anlattığı her şey tarihin bir noktasında yaşanmıştır), Kamala Harris'in yenilgisini şu şekilde analiz ediyor: “Onun bir kadın olması ve aynı zamanda farklı bir ırktan olması” Kamala'nın başkanlığıyla statülerini ve kimlik güçlerini kaybetmekten korkuyorlardı.”

Yazar, komşu Kanada'dan yakın gelecekte neler olabileceğini öne sürüyor: “Amerika Birleşik Devletleri şimdiye kadar dünyanın en güçlü ülkesiydi. Çökecek mi? Çökmekte olan bir imparatorluk mu görüyoruz?” Hatta daha da ileri gidiyor: “Bir diğer soru da Trump'ın görev süresi boyunca hayatta kalıp kalmayacağı. 82 yaşında nasıl sağlıklı olacak?” [hoy tiene 78]? Belki bir noktada onu etkisiz hale getirirler.” Bu sefer gülmüyor, çok ciddi söylüyor.

Atwood 84 yaşında, bedeni ve ruhu edebiyata adamış muhteşem bir insan. Henüz 19 yaşındayken üniversitede okurken ilk şiir koleksiyonunu kendisi yayınladı. Çift Persephone. Şimdi anılarını yazıyor: “Bu bir biyografi değil. Anı, hatırlayabildiğin şeylerdir. Ve genellikle hatırladığın şeyler aptalca şeyler ya da felaketlerdir, harika bir öğle yemeği yiyip yemediğin değil… Yaz tatilimden pek bir şey yok çünkü birbirinizi anlayın” diye açıklıyor.

Ama bu arada… Ormanda kayboldum Adını son öyküden alan bu kitap, adeta gizli bir romanın ana hatlarını çiziyor; günlük yaşamın, ev kazalarının, buzdolabını temizlemek ya da jalapeño jölesi hazırlamak gibi gece eğlencelerinin resimlerinden oluşan bir koleksiyon. Kahramanlar, daha önceki evliliklerden gelmelerine rağmen bütün bir hayatı paylaşan ve 2006'dan itibaren başka bir antolojide yer alan bir çift olan Tig (l) ve Nell'dir (o). Ahlaki bozukluk (Bruguera bunu İspanya'da tercüme etti, ancak artık baskısı yok).

Tig kuşları seviyor, Nell ise kelebekleri seviyor; yazar ve kuş bilimci kocası Graeme Gibson ve en güzel şiirlerinden birini bir şiire adayan kendisi gibi. Kelebek “Bazı gözlerin mavisi”, babasının böcek bilimci mesleğine bir övgü (şiir koleksiyonunda yer almaktadır) Kapıayrıca baskısı tükendi: keşfedilecek başka bir Atwood daha var).

İlk hikayede, İlk yardım, Tig ölür. İki yıl önce teşhis edilen vasküler demans nedeniyle 2019 yılında hayatını kaybeden Graeme gibi. Atwood'un tanıtım çalışmalarına daldığı sırada Eylül ayında öldü. vasiyetleruzun zamandır beklenen devamı Damızlık Kızın Hikayesi bu da ona Booker Ödülü'nü kazandırdı. Neredeyse yarım asırdır birlikte olan Graeme'nin yası, acı dolu bir yokluktan, parlak anılara dönüşüyor. Ve hikayelerin neredeyse yarısında geçiyor Ormanda kayboldum: Bunlardan yedisinde Tig ve Nell rol alıyor, 50 sayfalık kitabı açıyorlar ve sekiz bağımsız hikayeden oluşan bir aradan sonra (bunlar akşam yemeğinden sonra birbirlerine anlattıkları hikayeler olabilir), cildi 84 sayfayla kapatmak için geri dönüyorlar.

Atwood, “Hafızanın mutluluk ya da üzüntüyle ne ilgisi var? Kesinlikle çok fazla: Geçmişteki hüzünlü ve mutlu anları hatırlıyoruz. Artık gerçek olmayan bir yerde ve alanda ne ölçüde varız?” diye soruyor Atwood.

Yazar, Tig ve Nell'in gün batımında bahçedeki bir bankta otururken, osteoartritini hafifletmek için kendi kurduğu saunadan çıktıktan sonra beyaz bornozlarla otururken çekilmiş güzel görüntülerini anlatmak için üçüncü kişiyi kullanıyor. El ele tutuşuyorlar ve Tig onu hazırlıyor: “Ayrılmam çok uzun sürmez.”

Ama Atwood'un ince ironisi sayesinde yıkıcı bir dram yok. Gerçekte ölüm neredeyse her hikayenin üzerinden uçup gidiyor. Kayıplar…, İster bir Hıristiyan çetesinin canlı canlı derisini yüzdüğünü birinci şahıs ağzından anlatan Alexandra'lı Hypatia'dan, ister şeker hastalığından ölen kedi Smudgie'ye ve evcil hayvanın yokluğunun üstesinden gelmek için Nell destansı şiiri yeniden yazar. Morte d'Arthur Lord Tennyson'ın kedisi kral olarak.

Atwood ayrıca George Orwell ile medyum (Madame Verity) aracılığıyla eğlenceli bir şekilde bağlantı kurar Ölüm sonrası röportaj. “Bu, yaşayan yazarların zaten ölü olanlarla röportaj yaptığı bir dizinin parçasıydı. Henüz ölmedim, bu yüzden benimle röportaj yapmadılar” diyor. O böyledir: Konuşurken de yazarken de. “Orwell'i her zaman çok sevdim ve ona bir dizi soru sormak istedim. Fark edeceksiniz ki sigara içmeye devam ediyor, sağlığı açısından iyi olmadığını bilmesine rağmen ahirette bile bırakamıyor. ” Ve onların boyutlararası diyalogları kitabın en güzel yanlarından biri.

Galaksiler arası krizlerde ahtapot şeklindeki bir uzaylı uzmanından daha fazla bilim kurgu var (Sabırsız Griselda) çağdaş bir cadıya (Kötü annem) ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalığın tüm dünyaya yayıldığı ve ana babaların hayatta kalmayı garanti altına almak için kirlenmemiş gençler arasındaki evlilikleri düzenlemekle görevli olduğu distopik bir gelecek (Pandemyum). Saf Atwood. Ya da Nell'i…