Mufasa Direktörü Barry Jenkins: “Liderler ve iyi vatandaşlar yaratmak için özel okullara veya çok paraya ihtiyacımız yok”

NecromanceR

New member
Kesinlikle Aslan kral 1994'teki prömiyerinden bu yana siyaset teorisine en çok katkı sağlayan Disney oyunu. Ve buna uygun olarak, ön bölümü 30 yıl sonra doğdu. Çünkü onun çocukça ve ailevi bahanesi altında, Mufasa Aynı zamanda siyaseti de içeriyor. Ve buna uygun olarak, onun prequel'i 30 yıl sonra doğdu. Hikayesinde yetim bir aslanın bilinmeyen bir ülkeye gelmesi ve halkın büyük bir kısmı tarafından güvensizlikle karşılanması anlatılmaktadır. Ve böylece göçlerden bahsediyor. Bir köpek yavrusu dişiler arasında, diğeri ise erkekler arasında büyütülür. Ve böylece ataerkillikten bahsediyor. Her şeye hükmetmeden doğan bir hayvan. Ve meritokrasiden bahsediyor. Irkçılığa, farklı aile türlerine devam edebiliriz…

Destanın yeni bölümünün ön saflarında şekillenen, çağımızda mevcut olan tüm tartışmalar, Barry Jenkins (Miami, 1979) üç buçuk yıldır. Çünkü proje, senaristlerin grevi nedeniyle 2023'te ertelendi ve sonunda 20 Aralık'ta İspanyol sinemalarında gösterime girecek. Yine siyaset. Disney'in bu karakterlerin mirasına saygı duyacak ama benim kişisel dokunuşumu verecek birini istediği için bana geldiğini varsayıyordum.kimin yönlendirdiğini gösterir ay ışığı 2018'den bu yana beyazperdeye dönüşünü tanıtmak için İspanya'ya ilk seyahatinde.

Özellikle son on yılda çok şey yaşadım. Oscar'ı halka açık bir şekilde zarfla kazanmak sizi bir bakıma havalı kılıyor. Bu yüzden bunu yaparken kendim olmaktan korkmuyorum. On yıl önce olsaydı buna sahip olabilirdim ama şimdi gerçekten eğlenceli bir şey istiyordum, çok fazla karanlık şey yaptım. Rağmen Mufasa aynı zamanda öyle. Çünkü bu sadece aile sineması değil. Eminim bu ülkede derinden inanılan pek çok siyasi inanç vardır, ama yine de, Bütün bu çocuklar aynı televizyon programını ya da aynı filmleri izliyor. Ve bu küresel olarak genişleyebilir. Bunu yapabilen çok az şey vardır; Aslan Kral bunlardan biridir; Messi, Mbapp, Jordan, Star Wars veya Star Trek gibi.

Ve o çocuklar, Mufasa'nın hikâyesini görecekler. Aslan kral 1994. Ve tıpkı çocukluklarını onlarla geçirenlerin, sonunda kral olacak bir aslanı görecekleri gibi. Ve geri kalan her şey arka planda olacak. Bu film anaerkilliğin hakimiyetindedir ve 1994 yapımı filmde gerçekten çok güzel bir yin ve yang vardı ki bu oldukça ataerkildir. Bununla birlikte kadınların yetiştirdiği tüm erkeklerin iyi olduğunu söylemiyorum. Çünkü kadınlar arasında büyüyen Mufasa, erkeklerle birlikte büyüyen ise Taka'dır ve onun kim olacağı bellidir. Gerçekten harika ebeveynler tarafından yetiştirilen, onları çok iyi vatandaşlar yapan belli bir ataerkillik içinde büyüyen arkadaşlarım var..

Burada Jenkins, tartışmayı yetiştirme ve doğa arasındaki ikiliğe odaklıyor. Ve bu nedenle aileye doğru. Mufasa bir yetim ve bazen kendimi öyle hissediyorum. Benim için aile oluşturduğumuz şeydir. Kendimi en yakın hissettiğim ailede pek çok kişi kan bağım yok, sanat yaratımı yoluyla, dünyaya değer verme ortak amacı sayesinde tanıştığım insanlar. Bu yüzden doğa ve yetiştirme tartışmasında yetiştirmenin büyük bir hayranıyım.

Elbette çünkü tam tersi olsaydı burada olmazdı. Sadece hatırlaman gerekiyor ay ışığıuyuşturucu bağımlısı bir anne ve ortada olmayan bir baba. Miami'nin marjinal bir mahallesinde elinden geldiğince ilerlemeye çalışan bir çocuk. Bu Barry Jenkins. Nasıl büyüdüğüme dair ilham veren söylemlere inanmasaydım burada seninle olmazdım. Gerçekten lüks bir oteldeyiz, çok güzel botlar giyiyorum, doğduğum yere göre bu saçmalıkların hiçbiri olmamalıydı, sonu böyle olmamalıydı.

Ve şöyle devam ediyor: Bu yüzden Mufasa'nın sadece büyük bir prens, mükemmel bir baba, filan filan olmadığına karar verdik. İyi vatandaşlar yaratmak için mükemmel şeylere ihtiyacımız yok; büyüyüp lider olacak insanlar yaratmak için mükemmel ortama, özel okullara ve çok paraya ihtiyacımız yok.. İhtiyacımız olanın tam tersi bu; aslında kenarlardan gelen, ortalama bir hükümet kültüründe vatandaşların çoğunluğunun deneyimini yaşayan, sadece geçimini sağlamaya çalışan daha fazla insana ihtiyacımız var. Bu insanların deneyimlerini bu yapıların bazılarının tepesinde kullanmalarına ihtiyacımız var, en tepede değil çünkü her şey kolektif olmalı. Ancak başkalarının da aynısını yapabilmesi için bu insanların başarılı olmasına ihtiyacımız var. Böylece bizim kim olduğumuzu, böyle lüks bir otelde oturup derin sohbetler yapabilen değerli vatandaşlar olduğumuzu gösterebilirler.

Kaderin bahşettiği gibi, Hollywood'daki grevler nedeniyle filmin ertelenmesi, Donald Trump'ın seçim zaferinden sonra başkanlığa gelişiyle neredeyse paralel olarak vizyona girmesi anlamına geldi. Henüz başkan olmadı, öncesinde de öyleydi, politikalarını biliyoruz. Oy vermeye başladığımdan beri yaklaşık altı başkanlık seçimi oldu ve her zaman değişiklikler oldu. İyimser olmalıyım; bardağın yarısı dolu, yarısı boş. Arasında ay ışığı Ve Mufasa Obama'dan Trump'a, oradan Biden'a, şimdi de Trump'a döndüm. Değişmeyen tek şey hepimizin aynı havayı solumamız ama her yerin ısınması.. Benim için önemli olan başkan kim olursa olsun bu film hakkında konuşmaktır. Çünkü ben bu filme başladığımda Trump başkandı ve ardından Joe Biden seçimi kazandı.

Ayrıca filmin bu hale gelmesine kadar geçen uzun süreçte Barry Jenkins, annesinin ölümünü ona hiç güvenmeden yaşadı. O anne uyuşturucu bağımlısıydı ve sonra rehabilite edildi. Bu durum filmi etkilemedi çünkü olay 2023 yılının yazında gerçekleşti ve ben o dönemde zaten üç buçuk yıldır bu işin üzerinde çalışıyordum. Bu çalışmayı neredeyse bir terapi gibi deneyimleyen yönetmen, filmin bu anaerkil dinamiklerinin çok önemli ve çok manevi olduğunu doğruladığını açıklıyor. 1994 filmini izleyen yeğenlerimin ilk kez anne ve babalarını kaybetme düşüncesiyle yüzleşmek zorunda kaldıklarından sık sık bahsetmiştim. Bu karakterlerin annelerini kaybetme fikriyle yüzleşmek zorunda kaldıkları bu filmi yapıyorum. Ve bazı açılardan bu olay gerçekleşmeden önce sanki üç yıldır terapideymişim gibiydi. Eğer birisi bana yaşadığım deneyim konusunda yardımcı olduysa, belki birileri bunu görür ve deneyimlemelerine yardımcı olur..