Obeziteye karşı koltuktan kalkmanın 'anahtarını' bulan bilim insanı: “Depresyondakileri eleştirmezsek, obez olanları da eleştirmeyeceğiz”

NecromanceR

New member
Güncellendi 14 Kasım 2024 Perşembe –
00:37

Dünyada her yıl 17,9 milyona yakın insan kalp-damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor; bunların üçte biri 70 yaş altı kişilerde görülüyor ve “erken ölümler” olarak sınıflandırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO).

Şok edici bir gerçek, ancak profesyonellerin sevdiği şey Guadalupe Bilge Dalgıç (Badajoz, 1977) koşulların insanlık üzerinde bu kadar etkili olmasına rağmen ışık tutmaktadır.

Mezun olunan yer Extremadura Üniversitesi'nden Veterinertüylü arkadaşlarıyla neredeyse hiç temas kurmuyordu. “Bir hayvanat bahçesinde staj yaptım ama sonra asıl sevdiğim şeyin hayvan dünyası olduğunu fark ettim. araştırma“Sabio büyük bir inançla belirtiyor.

Gerçek şu ki eğitimi kusursuzdur: göleti geçti ve okulda çalıştı. Massachusetts ÜniversitesiRamón y Cajal sözleşmesiyle İspanya'ya dönene kadarbir araştırmacı olarak yolculuğuna başlamak için, ah evet, işinin nişini buldu.

Her ne kadar başlangıçta sorularla dolu olsa da: “Lisansıma başladığımda her şeyin nasıl gittiğini gerçekten bilmiyordum. Kitaplardaki her şeyi okursanız hastalıkların nasıl çalıştığını anlarsınız diye düşündüm ve ortaya çıktı ki hayır, O çözülmemiş çok şey var. Bu soruları yanıtlamayı, hastalığın nasıl ortaya çıktığını, neden ortaya çıktığını vb. anlamayı sevdim. Bu en güzel kısımkimsenin sormadığı soruları sorun.” Ve Sabio bu sorulara çare bulmak istedi: “Hala pek çok bilinmeyen varama herkes kendi küçük tohumunu koyar.”

Araştırmada görev yapan bilim adamı Ulusal Onkolojik Araştırma Merkezi (CNIO) Fuencarral'da bulunan bu yaz, liderliğini yaptığı proje için medyaya atladı. Tarafından finanse edildi ''la Caixa'' VakfıBilim dünyasının dört önemli isminden oluşan Sabio'nun ekibi, mitokondride beyni kontrol edebilecek bir protein buldu. kalpteki metabolik değişiklikler. “Kalbin bir bölgesinde sıfır oksijen olduğunda mitokondri bunu fark eder. Eğer onu anlayıp modüle edebilirsek, bunu başarabiliriz. hastayı korumak veya kalp krizinin sonucunu iyileştirmek için.

Metabolizma konusunda uzmanlaştığı için aşağıdaki gibi durumlara hitap eder: obezite: “Herkes, birinin akıl hastalığı olduğunda insanların bunu anladığını, ancak obezite söz konusu olduğunda bunu anlamadıklarını anlıyor” diye yakınıyor.

“Obezitenin nedenleri kalp hasarı ve kalbin daha fazla çalışması gereken metabolizmada değişiklikler yaratır. Tıpkı depresyonu olan birini eleştirmediğimiz gibi, obez olan birini de eleştirmiyoruz.. Çünkü fizyolojik konularda da ruh sağlığını iyileştirmeye yönelik programlar var” diye ekliyor.

Bilim insanı, obez kişilerin kilo vermesinin daha zor olduğunu belirterek, Genellikle olduğu kadar kolay değil “Çoğu zaman egzersiz yapamıyorsunuz, açsınız, kaslarınız aynı tepkiyi vermiyor… Vücutta bazı mekanizmalar devreye giriyor ama çalışmaları daha zor oluyor.”

Bilge adam bir çağrıda bulunur aktif yaşamEgzersiz ve iyi beslenmenin yaşamı uzatan ikili olduğu yer: “İyi alışkanlıklar genç yaşlardan itibaren aşılanmalıdır. Kişi zaten yetişkinse, belirli alışkanlıkları tersine çevirmek daha zordur.”

Ve eğer araştırmacı herhangi bir şeyle övünebilirse, o da keşfetmiş olmasıdır. insanları egzersiz yapmaya etkinleştiren anahtar. Beyne sinyal gönderen ve gönüllü egzersizi teşvik eden iki protein aracılığıyla, insanları koltuktan kaldıracak anahtarı buldu.

Oldukça büyük çabalar sonucunda elde edilen oldukça büyük bir ilerleme. “Nesiller dirençli olmaya hazırlanmalı. Mesleğimdeki güzel anlar inanılmaz ama öyle olmayan pek çok an var. Bunun sizi mümkün olduğunca az etkilediği varsayılmalıdır. 10 projeden hepsini reddedebilirler ve bir keşif bunu telafi etse de devam etmelisiniz” diye bitiriyor.