Venezuelalı rakip Antonio Ledezma, Madrid seçim merkezinin kapısında: “Oy vermeme izin vermediler değil, kayıt bile yaptırmamıza izin vermediler”

NecromanceR

New member
Güncellenmiş 28 Temmuz 2024 Pazar –
12:55

Venezuelalı rakip ve eski milletvekili Antonio Ledezma Venezuela seçimlerinde kayıt yaptıramadığı için oy kullanamayan Fernando de los Ros Kültür Merkezi, Madrid'in Aluche mahallesinde, İspanya'nın başkentindeki gurbetçi vatandaşların yurttaşlarına eşlik edebilmeleri için oy kullanabilmeleri sağlandı.

Oy kullanmama izin vermediler değil, benim ya da eşimin kayıt olmasına bile izin vermediler.. Ancak bu gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeyecek, Venezuela'da demokrasiye sahip olacağız ve ayrıca Venezuela'nın özgür olmasını isteyen iyi kalpli İspanyollara da teşekkür ediyoruz.” Daha önce oy verme haklarını kullanmak için kaydolmalarına izin verilmeyen oy verme merkezinin bu gazeteye yaptığı açıklamalar, Chavismo'nun oy kullanabilmek için getirdiği şartlar, yurtdışında oy kullanabilen Venezuelalıların sayısını büyük ölçüde yalnızca 69.000'e düşürdü. Muhalefet kaynaklarına göre İspanya'da 25.000 seçmen var.

Medya önünde yaptığı açıklamada, “Venezüellalılar, Venezüella halkını yücelten bir gösteriyle mutlak normal bir şekilde oy veriyorlar” dedi. Bu başkanlık seçimleri, 1999'dan bu yana ülkeyi yöneten Chavista rejimine, dolayısıyla önemine son verebilir.

CANLI | Venezuela, Maduro'nun Chavismo'sunu sonlandırmayı oyladı

Ledezma, “Ulusal Silahlı Kuvvetlerin üst düzey subaylarının, aralarında akrabalarının da karışacağı Venezuelalılara ateş açacağını hayal edemiyorum” dedi.

“Ve bu fırsatı değerlendirip General Padrino López'e bir mesaj göndermek istiyorum: Omuzlarınıza büyük bir sorumluluk düşüyor.. Siz Savunma Bakanısınız, yüzünüzde sürekli bir yara izi taşıdığınızı hayal edemiyorum. İlk saatten itibaren medya ve grafiklerle ilgili sorunların yaşandığı bir günde, “Maduro'nun emrine uyan sizler, Venezuela'da kan gölü olmasını beklersiniz” dedi.

Madrid'deki Venezuela Büyükelçiliği, aralarında bu gazetenin de bulunduğu ve daha önce akredite olan her ikisinin de Madrid şehrinin Aluche semtinde kurulan oy verme merkezine girişini engelledi. Ve yaptı herhangi bir açıklama yapmadan sabah 5:50'de bir e-postayla Görsel-işitsel kaynakların elçiliğin kendisi tarafından dağıtılan bir bağlantıdan indirilebileceği gerçeğinin ötesinde.

Bazı seçmenlerin taşıdığı kep ve ülke bayraklarıyla da girişe izin verilen merkezin güvenliğinden “Burası İspanya değil, Venezuela” dediler. “Oy verme hakkınızı kullanmak için uysal bir kuzu gibi davranmalısınız, bu inanılmaz“yorumuna katılan Venezüella vatandaşlarından biri olan Adriana Daz. Bunlardan bir diğeri olan Oriana Mario, bugün “özgürlük ve demokrasi için önemli bir değişiklik” olabileceğine ve böylece “bu döneme son verileceği”ne olan güvenini dile getirdi. Maduro'nun yarattığı korku”.

Tahmin, İspanya'nın başkentine yerlerinden edilen 9.000'den fazla Venezüella vatandaşının bu oylama merkezine katılacağı yönünde. Bunların arasında Chavismo'nun ana rakiplerinden bir diğeri yok, Leopoldo LopezWashington'da bulunan. Milletvekili olan babası da öyle popüler, Leopoldo Lopez GilLedezma gibi o da oy kullanma hakkını kullanmak için kayıt yaptıramadı. Merkezin yakınında Venezuela Ulusal Meclisi'nin Aragua eyaleti milletvekili Ismael Garca da hazır bulundu.

Oy kullanma hakkı olmamasına rağmen çok sayıda vatandaş da Seçim Merkezi kapısında toplandı. Oy vermeden ama umutla ve boynunda ülkesinin bayrağıyla konuşan İsmael, “Rejim bu oy verme arzusunu engellemek istedi, ancak bizden alamayacakları şey, bir şeyleri değiştirmeye yönelik duygu ve sarsılmaz inançtır” dedi. “Eğer bir değişiklik olsaydı elbette Venezuela'ya dönerdim. Çocukluğumuzda özgür ve müreffeh olduğumuzda ebeveynlerimizin bize anlattığı o Venezuela'ya“diye belirtti.

Magdalena Aguiar da aynı durumdaydı. Chavista rejimine karşı oy pusulası dağıtan kadın, “Maduro hazır mısın? Oy veriyoruz” diye bağırdı. “Vatandaşlığım olmadığı için bu köpekleri kayıt ettirmeme izin vermediler.. Ama tazminat hücresiyle vatandaşlığın ne alakası var? “Bana açıklasınlar” diye azarlıyor.

Merkezin kapısında toplananların yanı sıra bölge sakinleri ve İspanyol dostları da taleplerini birleştirdi. “Demokrasi için her gün mücadele edilmeli, onu başkalarına veremeyiz ya da olduğu gibi kabul edemeyiz. Beni burada yapan da bu, bir gün o biz olabiliriz ve onları desteklemeliyiz. Önemli olan kitlesel bir oylamadır. Dolandırıcılıktan kaçının” diye açıklıyor İspanyol uyruğuna rağmen Venezüella “mücadelesine” bağlı olduğunu hisseden Eduardo López.