Sabadell, BBVA'nın satın alma teklifini reddetti: “Teklif, bankanın projesini önemli ölçüde olduğundan düşük gösteriyor”

NecromanceR

New member
Güncellenmiş 6 Mayıs 2024 Pazartesi –
19:14


Banco Sabadell yoluna tek başına devam etmek istiyor. Bu öğleden sonra, kuruluşun yönetim kurulu BBVA'nın bir hafta önce kendisine yaptığı satın alma teklifini reddetti ve bağımsız stratejisini sürdürmeye kararlı. Birkaç saat süren toplantının ardından Josep Oliu ve meclis üyelerinin geri kalanı Carlos Torres'in başkanlığını yaptığı grupla entegrasyon kapısını kapatma konusunda anlaştılar.

“Kurul, Teklifin Banco Sabadell'in projesini ve bağımsız bir varlık olarak büyüme beklentilerini önemli ölçüde küçümsediğini düşünüyor. Kurul, Banco Sabadell'in büyüme stratejisine ve mali hedeflerine tam güven duyuyor ve Banco Sabadell stratejisinin “Banco Sabadell olarak Bağımsız bir kuruluş, hissedarları için daha fazla değer yaratacaktır. Benzer şekilde, BBVA'nın hisse fiyatlarında son günlerde yaşanan önemli düşüş ve oynaklık, teklifin değeri konusunda ek bir belirsizlik yaratıyor.” Ulusal Menkul Kıymetler Piyasası Komisyonu (CNMV).

Sabadell'in tavsiyelerde bulunduğu bir süreçte teklifi değerlendirdikten sonra açık sözlü bir açıklama Goldman Sachs Ve Morgan Stanley mali tarafta ve Ura Menndez hukuki açıdan. “Kurul, teklifin ayrıntılı analizine dayanarak bunun Banco Sabadell ve hissedarlarının çıkarlarını karşılamadığı sonucuna vardı ve sonuç olarak BBVA'nın teklifini reddetti. Kurul, bu kararın ayrıca, teklifin Banco Sabadell ve hissedarlarının çıkarlarını karşılamadığı sonucuna vardı. Banco Sabadell'in müşterilerinin ve çalışanlarının çıkarınadır” notu ekliyor.

BBVA, 29 Nisan'da Ibex 35'i 1,7375 euro seviyesinden kapatan Sabadell hissedarlarına banka hisselerinin fiyatı üzerinden %30 prim alacakları bir hisse değişimi önerdi. Bu seviyenin üzerinde BBVA'nın teklifi kişi başına 2,26 euro tutarında olacak. paylaşmak. Sabadell'in satın alımında kullanılacak değişim oranı, satın alınan kuruluşun her 4,83 hissesi için yeni ihraç edilen bir BBVA hissesi olacak.

Şimdilik bu teklif ıslak kağıt üzerinde kalıyor Artık piyasaların ve BBVA'nın bu duruma nasıl bir yanıt alacağını görmek için sabırsızlanıyoruz. Ibex 35'te her iki tarafın hisseleri de bu Pazartesi günkü seansı neredeyse yatay kapattı. BBVA tahvilleri %0,10 düşüşle 9.840 euroya gerilerken, Sabadell'in tahvilleri gün için %0,24'lük ürkek bir yükselişin ardından 1.890 euroda kaldı. BBVA'nın teklifi, Katalan kuruluşunun hisselerine 2,26 euro değerlemeyi içeriyor.

BBVA açısından soru, teklifini iyileştirmeyi mi seçeceği, yoksa Sabadell hissedarlarını ikna edecek daha agresif ve düşmanca bir hareket başlatmak için dostane tonu bırakıp bırakmayacağıdır. Kimse hiçbir senaryoyu, hatta bu senaryoyu bile göz ardı etmeye cesaret edemiyor. BBVA ve Torres'in, 2020'de başlatılan girişimin ardından dört yıldan kısa bir süre içinde Sabadell'i devralmaya yönelik ikinci girişimi temsil eden bu hamlede çok fazla risk var ve başka bir başarısızlık banka için önemli bir itibar ve imaj maliyetine neden olabilir.

Bir de ekonomik ve stratejik okuma var. BBVA, 2023'te ve bu yılın ilk çeyreğinde rekor kar elde etmiş olsa da, işlerinin çoğu, istikrarsızlıkları sonuçların gelecekteki gelişimi hakkında soru işaretleri yaratan Meksika ve Türkiye başta olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerle bağlantılı. Sabadell'i bünyesine katmak, gelişmiş pazarlarda daha büyük bir pay elde etmesinin yanı sıra, onu Avrupa'da Santander ve BNP Paribas'nın ardından üçüncü banka haline getirecek. Şimdilik bu projenin beklemesi gerekecek.