Uluslararası Engizisyon Sempozyumu: Kafirlere ve azizlere zulmeden din polisi

NecromanceR

New member
Güncellenmiş 7 Mayıs 2024 Salı –
08:21


Engizisyonun ortaçağ İspanya'sındaki önemini açıklamak için dolaşan bazı hipotezler: 1) Kutsal Makam, dönüştürülmüş ticari ve profesyonel elitlere karşı Devletin el koyma aracıydı; 2) yeni Ulus-Devlet tarafından teşvik edilen bir araçtı. Geç ortaçağ ve modern İspanya krallıkları arasında belirli bir yasal birliğe izin vermek; 3) ırkçı ve katı bir Yahudi karşıtı içgüdüye yanıt verdi. Her üç fikrin de bir miktar doğruluğu var ve üçü de sorunlu. Uyumlulukları, Hoşgörüsüzlük Tarihi Enstitüsü ve Kraliyet Hukuk ve Mevzuat Akademisi tarafından Ibercaja Vakfı işbirliğiyle bugünden Perşembe gününe kadar düzenlenen V. Uluslararası Engizisyon Çalışmaları Sempozyumunun önemini kısmen açıklıyor. José şöyle açıklıyor: “Bugün bize akıl almaz gelse de, dikkate almamız gereken bir ahlaki yaklaşım da vardı. O zamanın zihniyetine göre, inanç birliğini korumak ve din değiştirenlere zulmetmek, krallıkların görevi sayılırdı.” Antonio Escudero, Hukuk Tarihi profesörü ve 1976'nın ilk kursundan bu yana Santander'deki UIMP'deki sempozyumların organizatörü.

Bugün başlayacak toplantıya Cezayir, Brezilya, Kolombiya, ABD, Fas, Portekiz, Meksika, Fransa, İngiltere, Şili, İsrail ve İspanya ile Ulusal Tarih Ödülü'nden tarihçiler katılacak. Ricardo Garca Hapishanesi açılış sunumunu okuyun. Bunun anlamı nedir? Hukuka adanmış bir kurum teolojik veya tarihsel araştırmalar için bir merkez yerine onları memnuniyetle karşılayan merkez mi? Escudero, “Engizisyon her şeyden önce bir mahkemeydi” diye açıklıyor. Escudero, “Ve karmaşıklığının büyük bir kısmı sıradan adaletle olan bağlantısından kaynaklanıyor” diyor.

Kutsal Makam'da her zaman örtüşmeyen iki siyasi bağlılık bir arada mevcuttu. Bir yanda Papa'ya atanan ve ona karşı sorumlu olan baş engizisyoncu figürü vardı; ama onun yanında, önce Kastilya ve Aragon, sonra da İspanya krallarına bağlı olan ve aynı şeyi yeniden üreten Engizisyon Konseyi vardı. Sivil Haberin yöntemleri ve meşruiyeti. Escudero, tarihçilerin yıllarca hukukun iki kaynağından hangisinin öncelikli olduğunu tartıştığını açıklıyor. Bugün ilgi onların nasıl bir araya geldiğini bulmaktır.

Engizisyon, totaliterlik adına İspanya tebaasının hayatlarını istila eden bir tür Gestapo muydu? Evet ve hayır. Escudero, “Kutsal Makamın çok fazla gücü vardı ama eylemi belirli bir sorunla sınırlıydı” diye açıklıyor. Sapkınlıktan ve Hıristiyan heterodoksluğundan kaynaklanan her şey kayıtsızdı. mahkeme için. “Örneğin cinsellik konusunda. Engizisyon, zina yapanlara ya da çok eşlilere zulmetmedi, bu davranışların sıradan bir adalet meselesi olduğunu değerlendirdi. Ama çok eşli biri ona şunu söyleyenin Tanrı olduğunu söylerse, “Eğer çok eşliyse” kadınların, o zaman bunun ona düştüğünü biliyorum.”

Ve eğer Engizisyon birinin üzerine düşerse, o kişi en kötüsüne hazırlanmalı. Soruşturma iddianame yayınlanmadan yürütüldüğü için davalar kapatıldı, neredeyse baştan mahkum edildi. Mahkumların avukatlarının onları savunmak için büyük bir teşviki yoktu ve deliller gizlenerek ele alındı. “Kaynaklara ve literatüre bakarsanız, en büyük güçlerin olduğu yüzyıllarda bile halkın Engizisyona bu kadar takıntılı olduğunu göremezsiniz. Ama Evet şeffaflığın olmayışına yönelik genel bir eleştiri vardı. “Sanık, kendilerini kimin suçladığını veya neyle suçlandıklarını asla bilmiyordu.”

İlginç bir şekilde, Engizisyon cezalandırıcı bir sistem olarak nispeten garanti edici. Mahkumlara yönelik işkence mevcuttu, ancak düzenlenmişti, mahkemenin tüm üyelerinin oybirliğini gerektiriyordu ve mağdura doktorların yardımını sağlıyordu. Escudero, sıradan adaletin öfke anlarında daha dürtüsel olduğunu açıklıyor. Ve Orta Çağ'ın eski anti-Semitizmi, İspanya'da alhamaları yakmada uzmanlaştı ve şiller Doğu Avrupa'da tartışmasız daha şiddetliydi. Engizisyon özellikle İspanyollara özgü bir olgu mudur? Cevap yine evet hayırdır. Escudero, İsviçrelilerin hemşerisi Miguel Servetus'u yaktığını ve istatistiklerin heterodokslara yönelik zulmün neredeyse tüm Avrupa'da İspanya'daki kadar veya daha fazla zulümle gerçekleştiğini gösterdiğini hatırlıyor. Ama aynı zamanda buna da inanıyor “Hoşgörüsüzlük İspanya'da tarihi bir sorun olmuştur”.

Engizisyon hakkında incelenecek ne kaldı? Kadınlara yönelik zulüm, Kutsal Makam'ın kendi zamanlarının en erdemli Hıristiyanlarından, halihazırda hayatta aziz gibi davranmaya başlayan ve bu nedenle kendileri sınırda olanlardan şüphelenme eğiliminin yanı sıra, mevcut araştırmaların büyük bir bölümünü cezbetmektedir. sapkınlıktan. İsa'nın Aziz Ignatius ve Aziz Teresa'sı Engizisyon tarafından soruşturuldu.